Steambekrivelse – lær at dampe som en professionel

En steamer (også kaldet dampmaskine) er et værktøj, som anvendes af modebranchen og stylister, der skal friske tøj/øvrige tekstiler op i en fart.


Sådan fungerer en steamer

En steamer fungerer ved at koge vand og siden presse det gennem et dampmundstykke med et højt tryk. Dampen ligger på lige under 100 grader, og den trænger igennem stoffet i høj fart og gør, at fibrene udvider sig, bliver blødere og genvinder sin naturlige form. Dampet tøj bliver rynkefrit og blødt, men dampen gør også, at farverne bliver mere intense, ligesom teksturen træder frem. Med andre ord bliver tøjet både glat og flot.

Eftersom dampen skydes gennem stoffet, fjerner den også visse smudspartikler, støvartikler og til dels også bakterier. Det gør, at visse lugte og overfladisk skidt forsvinder. Det bliver som at lufte tøjet efter et hurtigt skyl, men du får på samme tid også den rensende effekt. Med en steamer kan du spare tid mellem vaskene. Færre vaske gør, at dit tøj holder betydeligt længere. Det er godt for dig og miljøet. Dampning er et skånsomt alternativ til at stryge dit tøj. Med et strygejern risikerer du at brænde hul i tøjet (og langt fra alle tekstiler tåler at blive strøget), og desuden kan du stryge pletter ind i stoffet, så de aldrig forsvinder.
.

Hvad adskiller en steamer fra et strygejern?

Det er godt at have styr på, hvad der adskiller en steamer fra et strygejern. For de fleste vil en steamer helt kunne erstatte et strygejern. For andre bliver den et supplement. Tidligere nævnte vi, at dampen fungerer ved at få fibrene til at udvide sig. Et strygejern fungerer ved, at det udglatter tekstilfibrene. Begge metoder gør, at stoffet ser rynkefrit ud, men på forskellige måder.

Et sted, hvor du mærker en klar forskel mellem en strøget og en dampet beklædningsgenstand, er ved de hvide bomuldsskjorter. Hvide bomuldsskjorter er vi vant til at se pressede, og visse foretrækker dette look. Her har strygejernet den fordel, at skjorterne kommer til at se glattere og blankere ud. Visse foretrækker at have dem sådan, mens andre synes, det er lidt for livløst. Det er og bliver en smagssag.

Hvilke tekstiler kan jeg dampe?

Du kan i princippet dampe alle tekstiler, bortset fra ruskind og læder. Du kan også dampe silkestof, viskose og uld – materialer, som risikerer at blive ødelagt af et strygejern. Du får heller aldrig brændemærker med en steamer, eftersom selve dampmundstykket aldrig bliver så varmt. Det er blot dampen, som holder den høje temperatur.Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at bruge vores hjemmeside accepterer du vores privatlivspolitik og til brugen af cookies på din enhed med det formål at evaluere din brug.